Reklama

Porady

Szlachetne zdrowie

Jak unormować poziom trójglicerydów?

Trójglicerydy to związki, z których organizm czerpie energię. Wchodzą w skład tkanki tłuszczowej. Mogą być niebezpieczne tylko wtedy, kiedy ich poziom jest nieodpowiedni.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Oznaczenie stężenia trójglicerydów jest dobrym wskaźnikiem kondycji organizmu, a w szczególności wystąpienia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, metabolicznych i innych. Warto je wykonywać choćby raz w roku, tym bardziej że podwyższony poziom może nie dawać objawów, a zwiększa ryzyko zawałów serca, udarów mózgu czy miażdżycy. Dieta przeciętnego Kowalskiego predysponuje do podniesienia poziomu trójglicerydów, dlatego warto go badać i starać się go unormować. Szacuje się, że ok. 20% Polaków może mieć zaburzony poziom ich wartości. Ten problem może też dotyczyć dzieci, przy czym w tej sytuacji przyczyna zazwyczaj tkwi w otyłości i niewłaściwej diecie.

Najlepiej, aby ich stężenie wynosiło poniżej 100 mg/dl. Za normę uważa się zazwyczaj wynik do 150 mg/dl – powyżej 150 mg/dl istnieje już dość duże ryzyko chorób, co najmniej sercowo-naczyniowych. Najlepiej obliczyć także wskaźniki trójglicerydów podzielonych przez poziom HDL. Powinien on wynosić poniżej 2. Podwyższony poziom trójglicerydów często współistnieje z podniesionym cholesterolem. Warto pamiętać, że do badania należy się przygotować przez pobranie krwi na czczo i niepicie alkoholu dzień wcześniej, jak również nieobjadanie się wieczorem, dzień przed badaniem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Wysoki poziom trójglicerydów może być skutkiem otyłości czy chorób współistniejących, takich jak: cukrzyca, insulinooporność, choroby nerek, wątroby, tarczycy, nadnerczy, trzustki, zaburzenia hormonalne czy zażywanie leków – m.in. glikokortykosteroidy czy antykoncepcja. Wysoka wartość może być też konsekwencją uwarunkowania genetycznego czy nadmiernego spożywania alkoholu, a także złej diety. Poziom trójglicerydów podnoszą cukry, tłuszcze trans, choćby z produktów cukierniczych czy czipsów. Podobnie działają także duża ilość fruktozy (np. ze słodkich owoców, soków), napoje z syropem glukozowo-fruktozowym czy nawet miód, choć jest potencjalnie zdrowy.

Jeśli tylko istnieje możliwość niefarmakologicznego uregulowania poziomu trójglicerydów, warto zacząć od naturalnych metod. Najlepiej – od zmiany stałych nawyków żywieniowych. Najważniejsze będzie restrykcyjne ograniczenie cukru, także soków i słodkich napojów oraz węglowodanów, a także dołożenie dobrego omega-3. Należy powtórzyć wynik, aby sprawdzić, czy powyższe zalecenia przynoszą oczekiwane efekty. Warto też udać się do lekarza, by znaleźć przyczynę problemu, jeśli nie jest nim zła dieta. W zależności od pozostałych wyników i objawów należy podjąć odpowiednie leczenie.

Reklama

Prawidłowe nawyki żywieniowe oraz aktywność fizyczna powinny być pierwszym krokiem do uregulowania poziomu trójglicerydów. Aby to uczynić, trzeba obniżyć poziom cukru, węglowodanów, a także produktów przetworzonych w diecie. Należy zwiększyć ilość nienasyconych tłuszczów oraz warzyw, uwzględnić w diecie zioła, takie jak kurkuma, imbir, kozieradka. Czosnek również może być pomocny – nawet 1 ząbek czosnku stosowany codziennie. Dobrą dietą będzie dieta śródziemnomorska, DASH oraz ta z niskim indeksem glikemicznym (np. pieczywo razowe zamiast białego) oraz zwiększoną ilością błonnika. Istotny jest sposób przygotowania posiłków – najlepsze są te na surowo, gotowane i duszone. Do diety należy dołączyć dobre tłuszcze, jak omega-3 i inne oleje roślinne, choćby z wiesiołka czy sezamu, oliwę. Pomocnie wpływać mogą orzechy czy migdały, a także witaminy z grupy B, zwłaszcza B3, oraz C, D i produkty bogate w te witaminy.

Udowodniono klinicznie, że poziom trójglicerydów obniża monakolina, czyli dziki fermentowany ryż. Pomocne mogą być preparaty wpływające na kondycję wątroby, jak choćby ostropest (sylimaryna) czy berberys.

Należy pamiętać o regularnych ćwiczeniach fizycznych – co najmniej 150 min umiarkowanej aktywności tygodniowo, mogą to być basen, rower, spacer czy aerobik. Należy kontrolować wagę – w razie nadwagi „zrzucić” kilka kilogramów. W przypadku palenia papierosów należy co najmniej zredukować ich liczbę.

Przykładowy jadłospis przy podniesionych trójglicerydach:

Śniadanie: sałatka z awokado i oliwą.

Drugie śniadanie: jogurt z borówkami, łyżką błonnika witalnego i migdałami.

Obiad: krem z brokuła, łosoś z brązowym ryżem i ze szpinakiem.

Kolacja: chleb żytni z humusem oraz ogórkiem kiszonym i kiełkami.

2025-07-14 17:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

O. Leon Knabit wraca do zdrowia

O. Leon Knabit - najstarszy wiekiem członek wspólnoty benedyktynów w Tyńcu, zakażony wirusem SARS-CoV-2 wraca do zdrowia. W piątek na swoim profilu w mediach społecznościowych zamieścił kolejny wpis, w którym informuje, że czuje się dobrze.

"Szczęść Boże Wszystkim! Z serdecznym podziękowaniem za skuteczność modlitw. Tlenu mam we krwi 100 proc. Pan Doktor powiedział, że sam by chciał mieć tyle. Wszystkie dolegliwości przyjmuję bez cienia sprzeciwu łącząc się z tymi, którzy w tej chwili naprawdę bardzo cierpią" - napisał w piątek o. Leon Knabit.
CZYTAJ DALEJ

Nieostrożne korzystanie z AI może skutkować zwolnieniem dyscyplinarnym

2025-11-21 13:23

[ TEMATY ]

sztuczna inteligencja

Adobe.Stock

Pracownik, który korzysta z pomocy sztucznej inteligenci (AI) na firmowym sprzęcie, nawet jeśli pracodawca nie uregulował zasad jej używania, naraża się na nieprzyjemne konsekwencje. Zwłaszcza, jeśli omyłkowo ujawni tajemnicę służbową lub narazi swoją organizację na straty: wówczas istnieje ryzyko nawet tzw. dyscyplinarki - informuje portal Prawo.pl.

Sztuczna inteligencja jest dziś przez wiele firm traktowana jako narzędzie optymalizacyjne: w HR czy procesach rekrutacyjnych. Problem pojawia się jednak wówczas, gdy pracownicy zaczynają korzystać z AI (np. ogólnodostępnego w internecie ChataGPT) przy wykonywaniu swoich obowiązków, nie informując o tym pracodawcy albo wręcz wbrew jego zakazowi.
CZYTAJ DALEJ

Po raz pierwszy 10 katolickich biskupów-stulatków

2025-11-21 16:15

[ TEMATY ]

biskupi

100 lat

Vatican Media

Emerytowany biskup Montauban w południowej Francji, Jacques de Saint-Blanquat, obchodzi 21 listopada swoje setne urodziny. Tym samym, po raz pierwszy w Kościele katolickim będzie dziesięciu biskupów w wieku co najmniej 100 lat. Według aktualnych statystyk Kościół liczy 5,5 tys. biskupów.

Najstarszym biskupem jest obecnie 103-letni José de Jesus Sahagún de la Parra, emerytowany biskup Ciudad Lázaro Cárdenas, a wcześniej przez 24 lata biskup Tuli w Meksyku. Jest najstarszym biskupem-seniorem Kościoła katolickiego na świecie od lata 2022 roku. Jest też jednym z czterech ostatnich żyjących Ojców Soboru Watykańskiego II (1962-1965) i ostatnim, który uczestniczył w jego otwarciu w październiku 1962 roku. Meksykanin jest księdzem od 79 lat i biskupem od 64 lat. 1 stycznia hierarcha skończy 104 lata.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję