Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Co zrobić z ciecierzycy

Ciecierzyca to wciąż u nas mało popularna roślina strączkowa. A szkoda, bo jej nasiona są bardzo sycące i bogate w różne składniki mineralne. Można z niej przygotować wiele dań.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jak gotować ciecierzycę?

Do podanych wyżej przepisów możesz użyć zarówno ciecierzycy z puszki, jak też wcześniej namoczonej i ugotowanej suchej ciecierzycy. Aby uzyskać ok. 40 dag ugotowanej ciecierzycy, potrzebujesz użyć niecałą szklankę, czyli ok. 17 dag, suchej. Należy ją wcześniej zalać zimną wodą (wystarczą 2 szklanki, czyli ok. 500 ml), i moczyć nie dłużej niż 12 godz. Ciecierzyca wchłonie sporo wody i napęcznieje. Wodę z moczenia wylej, a ciecierzycę przepłucz i umieść w garnku. Wlej do 500 ml wody i zagotuj ciecierzycę. Zmniejsz moc palnika do takiej, by całość tylko lekko mrugała, i gotuj ciecierzycę pod przykryciem do miękkości (od 1 do 1,5 godz.). Miękką ciecierzycę odcedź na sitku i pozostaw do przestudzenia.

Kotleciki

SKŁADNIKI :
* 25 dag ciecierzycy (suchej)
* 4 ząbki czosnku
* 1 cebula
* 1 łyżeczka mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka kminu rzymskiego
* 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
* 1 pęczek natki pietruszki
* sól, pieprz
* olej do smażenia

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Wykonanie:
1. Ciecierzycę namocz na noc. Rano odcedź, ugotuj w świeżej wodzie, odcedź.
2. Zmiksuj ciecierzycę z czosnkiem.
3. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, mąkę wymieszaną z sodą, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
4. Wymieszaj i dopraw do smaku.
5. Z masy formuj niewielkie kuleczki i smaż z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
6. Kotleciki podawaj ciepłe z sosem czosnkowym bądź innymi dipami.

Pasta do pieczywa

SKŁADNIKI :
* 40 dag ugotowanej ciecierzycy
* 3-4 połówki suszonych pomidorów z oleju
* 5 łyżek oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
* 3 ząbki czosnku
* 3-4 łyżki soku z cytryny lub limonki
* przyprawy: 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego, 1/3 płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.

Wykonanie:
1. Do miseczki z ciecierzycą dodaj połówki suszonych pomidorów oraz 5 łyżek oleju ze słoiczka z pomidorami, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko zblenduj.
2. Do pasty dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki. Na koniec wsyp kmin rzymski, sól i pieprz, wymieszaj.
3. Dla zaostrzenia smaku można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego oraz drobno posiekaną i podsmażoną na rumiano cebulę.

W pomidorach

SKŁADNIKI :
* 4 puszki ciecierzycy
* 1 cebula czerwona
* 4 liście laurowe
* 2 ziarna ziela angielskiego
* 2 ziarna pieprzu
* olej roślinny do smażenia
* przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
* 50 dag passaty pomidorowej
* 4 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1/2-3/4 szklanki wody
* 1 łyżka sosu sojowego
* sól, pieprz czarny.

Reklama

Wykonanie:
1. Na dnie garnka rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Smaż 2-3 minuty, do czasu, aż cebula będzie złota.
2. Ciecierzycę odcedź na sitku.
3. Do cebuli dodaj ciecierzycę oraz przyprawy, wymieszaj i duś przez kilka minut.
4. Dodaj passatę, koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy i w razie potrzeby wodę.
5. Garnek przykryj i gotuj ok. 15 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z fetą

SKŁADNIKI:
* 1 puszka ciecierzycy konserwowej
* 20 dag mieszanki sałat
* 1 opakowanie fety
* 20 dag pomidorków koktajlowych
* 1/2 małej czerwonej cebuli
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 5 łyżek delikatnej oliwy
* sok z 1/4 cytryny
* świeżo mielony kolorowy pieprz

Wykonanie:
1. Ciecierzycę odcedź.
2. Sałaty umyj i przełóż do salaterki. Dodaj posiekaną cebulę oraz umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
3. Fetę pokrój na małe kawałki. Posiekaną natkę pietruszki wyłóż na ser. Całość polej oliwą. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
4. Przyprawioną fetę wyłóż na mieszankę sałat, cebuli i pomidorów. Dodaj ciecierzycę. Całość polej dodatkowo świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

2025-10-07 15:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sernik z brzoskwiniami

SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki 3/4 kostki margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 500 g sera 1 jajko 1 budyń śmietankowy w proszku 0,5 szklanki cukru pudru pół kostki masła 1 puszka brzoskwiń piana: 5 białek 1 szklanka cukru pudru
CZYTAJ DALEJ

Rozmiłowany w Bożym słowie

2025-11-16 21:55

Marzena Cyfert

Msza św. w parafii św. Alberta Wielkiego we Wrocławiu-Sołtysowicach

Msza św. w parafii św. Alberta Wielkiego we Wrocławiu-Sołtysowicach

Św. Albert Wielki patronuje franciszkańskiej parafii na Sołtysowicach. W liturgiczne wspomnienie świętego parafianie wraz ze swoimi duszpasterzami i księżmi z całego dekanatu modlili się podczas uroczystej Mszy św.

Eucharystii przewodniczył ks. Henryk Trościanko, proboszcz parafii NMP Matki Kościoła we Wrocławiu, homilię wygłosił ks. Wojciech Buźniak. Podczas uroczystości wspólnota powitała o. Romualda Trojnara, franciszkanina, który rozpoczyna posługiwanie w parafii. Modlitwą otaczano także Brata Rafała i Brata Adama, obchodzących święto zakonne.
CZYTAJ DALEJ

Jubileusz muzyków archidiecezji przemyskiej

2025-11-17 11:35

archiwum parafii

Jubileusz odbywał się w Strachocinie

Jubileusz odbywał się w Strachocinie

W sobotę, 15 listopada 2025 r., w sanktuarium św. Andrzeja Boboli w Strachocinie odbyła się Jubileuszowa Pielgrzymka Muzyków Archidiecezji Przemyskiej. Centralnym punktem spotkania była Eucharystia pod przewodnictwem abp. Adama Szala.

W słowach powitania ks. prał. Józef Niżnik zwrócił uwagę, że to właśnie św. Cecylia razem ze św. Andrzejem Bobolą zaprosiła do Strachociny chóry parafialne i orkiestry parafialne z archidiecezji przemyskiej. – Strachocina staje się takim miejscem, gdzie pielgrzymują ludzie i wiedzą, dlaczego pielgrzymują. Rozumieją, jak ważne jest to miejsce dla nich i dla Polski – powiedział kapłan. – Pozdrawiam was wszystkich i życzę, by ten pobyt tu, w Strachocinie u świętego Andrzeja sprawił, byście napełnieni łaską Bożą, mocą Ducha Świętego, jako pielgrzymi nadziei, zobaczyli, jak warto mieć świętych, którzy będą się za nami modlić – dodał.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję